Prenovljeni Mercedes-Benz GLE

Mercedes je pokazal novo generacijo športnega terenskega vozila z oznako GLE. Ta v primerjavi s predhodnikom poleg nove oblike prinaša večjo medosno razdaljo in kopico tehnoloških sladkorčkov.

Novi GLE ohranja silhueto svojega predhodnika, pri čemer se ponaša z bolj čistimi linijami in gladkimi površinami, ki jih Robert Lešnik namenja vsem novim modelom s trikrako zvezdo. Sprednji del je bolj zaobljen, največjo spremembo v primerjavi s predhodnikom pa predstavljajo bolj zašiljene zadnje luči. Tu so tudi poudarjeni blatniki in velika kolesa, ki lahko merijo od 18 do 22 palcev.

Čisto nova je tudi notranjost. Po zaslugi dodatnih osmih centimetrov v medosju bodo imeli potniki v drugi vrsti 69 milimetrov več prostora za noge in 33 milimetrov več za glave. Armaturna plošča z vodoravno zasnovo gosti dva 31,2-centimetrska zaslona v sklopu novega multimedijskega sistema MBUX. Ta je v primerjavi s tistim, ki smo ga spoznali pri razredu A, dobil 40 novih funkcij, med drugim samodejno nastavitev sedeža glede na postavo voznika, nove aplikacije ter funkcije in prikaze za terensko vožnjo.

Dodatna električna moč

Ob začetku prodaje bo na voljo bencinski model GLE 450 4matic, ki ga poganja vrstni šestvaljnik z 270 kilovati (367 KM) moči in 500 Nm navora. Motor je opremljen z 48-voltnim omrežjem, pri čemer mu lahko funkcija EQ Boost za kratek čas zagotovi dodatnih 16 kilovatov in 250 Nm navora. Bencinskemu šestvajniku se bodo pridružili številni dizelski stroji, vključno s štirivaljnimi ter priključno hibridna različica. Vsi modeli bodo opremljeni s samodejnim devetstopenjskim menjalnikom 9G-tronic ter štirikolesnim pogonom. Pri šestvaljnih in osemvaljnih motorjih bo s paketom offroad na voljo tudi reduktor.

Na voljo bodo tudi praktično vsi asistenčni sistemi, ki si jih lahko trenutno zamislimo, od pametnega prilagodljivega tempomata, prek sistema za ohranjanje vozila znotraj voznega pasu ter sistema za upravljanje s prikolico, do sistema, ki v primeru zgoščenega prometa in zastojev, sam usmeri avtomobil na manj obremenjen vozni pas.

Novi GLE bo premierno predstavljen na avtomobilskem salonu v Parizu, v prodajne salone pa bo prispel na začetku prihodnjega leta.

Slovenska premiera: Mercedes-Benz CLS

Slovenska premiera: Mercedes Benz razred A

Najmanjša zvezdna limuzina: Mercedes Benz razred A