Seat razširja ponudbo modelov s pogonom na stisnjen zemeljski plin

SEAT predstavlja prvi SUV na svetu, ki bo deloval na stisnjen zemeljski plin: to je Arona TGI, ki se bo svetovni javnosti predstavila na pariškem avtomobilskem salonu.

Arona TGI je četrto vozilo v paleti vozil SEAT, ki ga poganja čistejše, cenejše gorivo. V tej paleti so že Leon, Ibiza in Mii. Arona pomeni nadaljevanje SEAT-ovih prizadevanj, da bi povečali uporabo CNG-ja ter s tem zmanjšali emisije CO2 in dušikovih oksidov.

Arona TGI je bila oblikovana in razvita v matični tovarni družbe SEAT v Martorellu, kjer jo bodo tudi proizvajali. Predstavlja korak naprej v programu razvoja vozil, pri čemer se ponaša z naj­novejšo tehnologijo in dokazuje, da zmanjšanje vpliva na okolje ne pomeni manjšega užitka v vožnji.

Pod pokrovom

Nova SEAT Arona ima 3-valjni 12-ventilni 1,0-litrski motor TGI z močjo 66 kW (90 KM), ki je na voljo med 4.500 in 5.800 vrt./min, in najvišjim navorom 160 Nm med 1.900 in 3.500 vrt./min. Ta pogon bo skupaj s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom del serijske opreme ter bo prispeval k izboljšanju učinkovitosti in voznih lastnosti.


Vozniki Arone TGI ne bodo cenili le zaradi ugodnega vpliva na okolje, ampak tudi zaradi stabilne vozne dinamike, saj najvišja hitrost znaša 172 km/h, hitrost 100 km/h pa doseže v 12,8 s. Arona s pogonom na CNG ima poleg enakih sistemov, kot jih ima bencinska različica z 1,0-litrskim motorjem TSI, vgrajene še komponente, ki omogočajo delovanje na stisnjen zemeljski plin.

Arona TGI bencin uporablja le kot alternativno gorivo, kadar so rezervoarji za CNG prazni. Ker ima tri rezervoarje za CNG, bi morala količina plina zadoščati večini uporabnikov. SUV-jeva kapaciteta rezervoarjev za plin znaša 14,3 kg, kar zadostuje za 400 km, zaradi samodejnega preklopa na bencin pa se doseg podaljša še za 160 km.

CNG je veliko cenejši kot bencin, zato je stroškovno ugodnejši kot klasična goriva. Poleg tega na CNG ne vplivajo nepričakovana nihanja cen, ker ne gre za naftni derivat. CNG je učinkovitejši od dizla, bencina in celo LPG-ja: 1 kg CNG-ja ustvari toliko energije kot 2 l LPG-ja, 1,3 l dizla in 1,5 l bencina.

Slovenska premiera: Seat Arona

Temperamentna sorodnica slovenskega avta leta! – Seat Ibiza 1.0 TSI 85 kW Xcellence

Več kot dovolj! – Seat Ateca 1.0 TSI Ecomotive Style