MX-30 je prvo električno vozilo znamke Mazda. Športno zasnovan crossover obuja krilna vrata, ki smo jih nekoč že videlo.

MX-30 se namreč ponaša s prav posebno zasnovo zadnjih stranskih vrat, ki jo imenujejo “freestyle” in so nameščena tako, da je treba najprej odpreti sprednja, nato šele zadnja vrata. Princip je torej enak kot pri slovitem modelu RX-8 in zagotavljajo elegantno silhueto ter poskrbijo za preprostejši dostop do sprednjih in zadnjih sedežev.

Vstopna izvedba bo ponujala baterijo s kapaciteto 35 kW, kar naj bi zadostovalo za 200 kilometrov dosega. Ker je zvok izjemno pomemben za voznikovo zaznavanje navora in hitrosti, so Mazdini inženirji ustvarili poseben elektronski zvočni sistem v notranjosti, ki posnema variacije v zvoku motorja z notranjim zgorevanjem. To vodi do manj sprememb hitrosti in stabilnejše vožnje.

V notranjosti so uporabili do okolja prijazne materiale in pravo usnje zamenjali z vegansko alternativo. Za lebdečo sredinsko konzolo, ki nudi ustvarjalno zasnovan prostor za odlaganje, so uporabili pluto iz ekoloških virov. Za oblogo vrat so razvili material iz recikliranih plastenk (PET) z naravno teksturo, za dele oblazinjenja sedežev pa so uporabili črni džins, izdelan iz skoraj 20 % reciklirane preje, kar je vodilno razmerje v panogi.

Mazda MX-30 bo na evropske ceste zapeljala spomladi leta 2020.