Na slovenske ceste je zapeljala nova Mazda CX-30, ki bo dopolnila vrzel med CX-3 in CX-5. Mestni terenec je zasnovan v tesnem sorodstvu z Mazdo3, od katere je nekoliko višji in krajši.

Ponuja pa podobno veliko prostora, tako za potnike kot tudi za prtljago. Široka odprtina prtljažnika ter nizek nakladalni rob omogoča enostavno nalaganje stvari v 430 litrski prostor. Prav tako je enostaven dostop do druge vrste, saj imajo vrata širok kot odpiranja.

Potniška kabina je identična novi ‘trojki’, torej daje vtis odlične kakovosti izdelave in materialov – to so naši občutki s testa Mazde3. Sedeži so lahko oblečeni v blago ali pa usnje v črni oziroma beli barvi. Novost je opcija mornarsko modre barve na armaturki.

Motorji in oprema

Novost bo novi motor z Mazdino oznako Skyactiv X, kjer za učinkovito polnjenje valjev in zgorevanje zmesi bencinskega goriva in zraka skrbi sistem SSPCI. Motor deluje z izredno revno homogeno zmesjo zraka in goriva. Delovanje pa takole:

Razen tega dvolitrskega motorja, ki nudi najboljše zmogljivosti (180 ‘konj’, 224 Nm navora), bosta na voljo še bencinski motor z oznako Skyactiv G in turbodizel z oznako Skyactiv D. Prvi ima 122 ‘konj’, slednji 116. Pri vsem treh motorjih jo na voljo kombinacije s samodejnim menjalnikom in tudi s štirikolesnim pogonom.

Na voljo bodo štiri stopnje opreme. Osnovna (brez imena), Plus, GT in GT Plus. Variacije so tudi še možne z dodatki k opremam z oznakami SOund, STyle, LUxury in SAfety.

V osnovni opremi je že kar bogat spisek uporabnih dodatkov: LED luči, projekcijski zaslon, prilagodljivi tempomat, pripomoček za preprečevanje naleta z zaznavanjem pešcev, pomoč pri zaviranju, nadzor mrtvih kotov + opozarjanje na promet za vozilom, pomoč pri ohranjanju voznega pasu, inteligentna pomoč za upoštevanje hitrostnih omejitev, prepoznavanje prometnih znakov, samodejni preklop žarometov in nadzor voznikove zbranosti.

Kaj pa cene?

Cena Mazde CX-30 Skyactiv G122 je 23.690 evrov, doplačilo za opremo Plus znaša 1.400 evrov, doplačilo za samodejni menjalnik ali štirikolesni pogon je 2.000 evrov. Mazda CX-30 Skyactiv D116 stane 24.390 evrov. Mazda CX-30 Skyactiv X180 GT stane 25.390 evrov. Doplačila za skoraj vse barve (razen bele) so od 450 do 730 evrov (kovinska ‘Soul crystal red’).

Najdražja Mazda CX-30 Skyactiv X180 AWD AT GT Plus SO SA LU SD pa stane 34.590 evrov. Mazdini trgovci so CX-30 že začeli prodajati in tudi dobavljati, dobava tistih z motorjem Skyactiv X se prične oktobra.