Pri znamki Škoda so predstavili novo alternativno ponudbo serijskih modelov na plin za ekološko usmerjene kupce, ki jih modna hibridizacija in elektrifikacija avtomobilov ne zanimata.

S to potezo so Čehi potrdili mnenja številnih strokovnjakov, ki trdijo, da bi bila splošna uvedba CNG vozil v javnem prometu okoljevarstveno boljša od aktualne elektrifikacije. S hišno tehnologijo G-TEC so Čehi razširili serijsko paleto vozil s CNG (zemeljski plin v plinastem stanju) pogonom na modela Scala in Kamiq.

V obeh primerih se pod motornim pokrovom obeh Škod skriva že znani 1,0-litrski turbobenciner. 3-valjnik razvije 66 kW (90 KM) pogonske moči ter 160 Nm motornega navora, ki je serijsko spojen s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Takšen pogonski sklop bo ob delovanju ustvaril občutno manj (-25 %) CO2 in NOx emisij.

Poleg tega takšen motor ne potrebuje filtra trdnih delcev za uvrstitev med pogonske sklope, ki izpolnjujejo kriterije norme Euro 6d-TEMP. Zato oba avtomobila ustvarita samo še 95 gramov CO2 emisij na vsak prevoženi kilometer. Medtem, ko je kombinirana poraba v območju 3,5 kg CNG plina na vsakih sto prevoženih kilometrov.


Oba avtomobila sta opremljena s tremi medsebojno povezanimi rezervoarji plina. Skupna kapaciteta rezervoarjev znaša 13,8 kilograma. Ob pomoči CNG plina boste s samo enim polnjenjem plinskih rezervoarjev prevozili približno 410 km. Ob uporabi bencinskega rezervoarja z volumnom devetih litrov pa lahko s samo enim polnjenjem vseh štirih rezervoarjev prevozite še daljšo razdaljo. Približno 630 kilometrov.

Edini pravi minus predstavlja manjši volumen obeh prtljažnih prostorov. Pri plinsko gnani Scali znaša volumen prtljažnega prostora samo še 339 litrov. Standardna Škoda Scala premore 467 litrov prostornine v prtljažniku. Enako je tudi v primeru plinsko gnanega SUV modela Kamiq. V prtljažnem prostoru terenca ostane na voljo samo še 278 litrov namesto 400 litrov kot klasično gnani različici.

Nemške prodajne cene za obe plinsko gnani Škodi se pričnejo pri 21.950 evrih v primeru modela Scala ter 22.500 evrih v primeru SUV modela Kamiq.