Japonski proizvajalec je predstavil svoje drugo popolnoma električno masovno vozilo. Nissan Ariya bo ponujala mobilnost po dostopnejši ceni.

Nissan Ariya ne skriva atributov. Ponaša se s sloko urezano silhueto s strmo padajočim zadkom. Glavna zunanja posebnost je zaprta maska, pod katero se skrivajo senzorji in elektronika za zagotavljanje deloma avtonomne vožnje (ProPILOT). V trendu je tudi nov dizajn logotipa in njegova osvetlitev. Vse skupaj zaokrožujejo 19-palčna platišča in dvobarvna karoserija.

V notranjosti prevladujejo čiste linije, seveda je vse skupaj močno digitalizirano z osrednjima vlogama dveh 31-centimetrskih barvnih zaslonov. Prostorsko je Ariya učinkovit avtomobil, saj je s 4,6-metrsko zunanjostjo udoben za pet potnikov in največ 468 litrov prtljage.

Nissan Ariya bo na voljo s štirikolesnim pogonom. Pogon se imenuje e-4ORCE in so ga pred časom intenzivno testirali na Leafu, premierno pa je na voljo v tem modelu. Gre za kombinacijo dveh elektromotorjev (enega na sprednji in enega na zadnji osi), ki s pomočjo pametne elektronike ne skrbita le za odlične performanse, ampak tudi za vse od gladkega in udobnega delovanja do izjemne učinkovitosti prenosa navora na cesto.

Poleg dvo ali štirikolesnega pogona, bodo kupci lahko izbirali tudi med petimi stopnjami moči, dvema za dvokolesni in tremi za štirikolesni pogon. Prva dva bosta ponujala 160 ali 178, naslednji trije pa 205, 225 ali celo 290 kilovatov (394 KM). Pri slednjem bo pospešek do stotice trajal vsega 5,1 sekunde!

Baterijska sklopa bosta dva. Prvi baterijski paket ponuja 63 kWh in drugi 87 kWh neto kapacitete, kar naj bi zadoščalo za največ 500 kilometrov dosega. Tudi sposobnosti hitrega polnjenja ne bodo zanemarljive, saj Nissan obljublja možnost polnjenja z močjo do 130 kW.