K nam je pripeljal španski zapeljivec Seat Leon, ki bo kupce nagovarjal z energičnim videzom, tehnološko dovršenim ambientom ter pogonsko pestrostjo.

Od leta 1998 je Seat prodal več kot 2,2 milijona Leonov. Četrta generacija izhaja iz videza predhodnika, a ima drznejši značaj. Silhueta je zdaj bolj sloka, pokrov motorja je daljši, a stebrička sta pomaknjena bolj nazaj. Ob vsem tem pa se je Leon izboljšal količnik zračnega upora.

V primerjavi s predhodnikom je nova kombilimuzina daljša za 8,6 centimetra, karavan pa za 9,3 centimetra. 5 centimetrov je pridobila tudi medosna razdalja in zdaj meri 2,69 metra. Prtljažnik pri kombilimuzini osnovni postavitvi meri 380 litrov. Karavan pa se ponaša s 620 litri oziroma 35 več kot prej.

Na armaturni plošči ima glavno vlogo informacijsko zabavni sklop z 8,25 ali 10-palčnim zaslonom na dotik in z drsniki, ki nadomeščajo praktično vse klasične gumbe in stikala.


Pri varnostnih in asistenčnih pripomočkih velja omeniti sistem travel assist, ki vključuje aktivni tempomat in sistem za vzdrževanje vozila znotraj voznega pasu. Novost je prediktivni tempomat, nadgrajen sistem za nadzor mrtvih kotov s tipali, ki zaznavajo do 70 metrov za vozilom ter sistem, ki opozarja na nevarnost ob izstopanju iz vozila.

Motorna paleta vključuje pet bencinskih in dva dizelska agregata. Novost sta bencinarja z blago hibridno tehnologijo eTSI. Gre za litrski trivaljnik z 81 kilovati (110 KM) in 1,5-litrski štirivaljni motor, ki razvije 110 kilovatov (150 KM). Ob ročnih menjalnikih je na izbiro sedemstopenjski dvosklopčni DSG, pri močnejšem dizlu je na voljo tudi štirikolesni pogon.

V ponudbi je tudi različica na stisnjeni zemeljski plin CNG. Jeseni pa se bo naštetim možnostim pridružil še priključni hibrid. Kombinacija 1,4-litrskega turbobencinskega stroja in elektromotorja razvije 150 kilovatov (204 KM). Baterija zagotavlja do 60 kilometrov dosega na elektriko.

Osnovna oprema se deli na pakete Reference, Style, Xcellence in FR. Ne manjka dolg seznam dodatne opreme.

Za osnovni kombilimuzinski model je treba odšteti najmanj 16.499 evrov. Karavan se prične pri 17.599 evrih. Jeseni k nam pripelje še Leon pod osamosvojeno znamko Cupra, ki bo prav tako na voljo v kombilimuzinski in karavanski izvedbi.