BMW je naposled le lansiral svoje prvo večje povsem električno vozilo. BMW iX3 bo tako branil Bavarsko obzidje pred napadalnimi konkurenti.

BMW iX3 je pomemben avtomobil za bavarsko znamko in hkrati velik korak naprej od mestnega i3 in hibridnega športnika i8. Za SUV-ja je tudi zelo poskočen, s pospeškom do stotice v 6,8 sekundah in hitrostjo omejeno na 180 km/h.

Pod »motornim« pokrovom iX3 je nameščena peta generacija eDrive tehnologije. Gre za najnovejši domač elektromotor, novo baterijo, pripadajočo elektroniko in polnilno tehnologijo. Izkoristek novega elektromotorja je 30 odstotkov višji od stare enote. 93 odstotkov višji je izkoristek, ki ustvari 286 KM in 400 Nm navora. Z njim je povezana 74 kWh baterija, prav tako boljša od stare enote. 400-voltna baterija se preko hitrega 150 kW polnilnega priklopa v 34 minutah napolni do 80 odstotkov.

Po WLTP merjenju naj bi domet znašal 460 kilometrov. K varčevanju z energijo pripomore regenerativno zaviranje, ki z uporabo navigacije in asistenčnih senzorjev zavira skladno s potjo. Na voljo so trije načini, vključno z možnostjo vožnje z enim pedalom. Težišče je 75 mm nižje kot pri standardnem X3, posebnih nastavitev je bila deležna šasija, vzmetenje je adaptivno, posodobitve je prejel tudi sistem nadzora zdrsa. Pogon je speljan zgolj na zadnji kolesni par.

Čeprav je oblikovno bolj kot ne enak običajnemu X3, so ga olepšali z novim sprednjim odbijačem, zaprtima ledvičkama in novim zadkom za zmanjšanje zračnega upora. Dodatno ga popestrijo modro obarvani dodatki zunaj in v notranjosti ter nova aerodinamična platišča. Premišljena postavitev baterije poskrbi za zajetnih 510 litrov prostornine prtljažnika.

Armaturno ploščo sestavljajta standardna 12,3-palčni osrednji in 10,25 –palčni informacijski zaslon z aktualnim iDrive 7 sistemom. Ta vključuje novega osebnega asistenta in brezžično povezljivost z Apple ali Android napravami. Unikatno posebnost novega iX3 spoznamo ob zagonu, ko se začne predvajati zvočna kompozicija ustvarjena s strani Hansa Zimmerja.

Prodaja pri nas se bo začela v prihajajočih mesecih, z začetno ceno nekaj pod 70 tisočaki.