Fiat Novi 500, prvo popolnoma električno vozilo skupine FCA, – je v kategoriji “Design Concept” prejel nagrado “Red Dot Award 2020”, eno najbolj zaželenih nagrad na področju industrijskega oblikovanja.

Fiatov novi električni mestni avtomobil je sedaj pripravljen spremeniti mobilnost prihodnosti, s svojim nezmotljivim slogom, ki je preplet italijanske kulture, načina življenja »La Dolce Vita«, tehnologije in
inovacij.

Slovesna podelitev nagrad “Red Dot Award 2020” je potekala preko spleta. Fiat Novi 500 je prejel nagrado v kategoriji oblikovanja konceptnih vozil, eni od treh kategorij tekmovanja za “Red Dot Design Awards”.
Nagrade je podelila mednarodna žirija 21-ih svetovno priznanih strokovnjakov za oblikovanje. Fiatov novi mestni avtomobil je prejel nagrado za odličen, edinstven dizajn, s katerim izstopa med konkurenco. Leta 2019 je to nagrado prejelo konceptno vozilo Fiat Centoventi.

V času, ko naj bi bila mobilnost bolj trajnostna, povezana in avtonomna, z vse strožjimi predpisi, je tretja generacija Fiata 500 zopet v ospredju tako v smislu oblikovanja, kot užitka v vožnji. Ne gre samo za revolucijo, ampak za “reinkarnacijo” duha, ki lahko spodbudi prenovo. Pravila in predpisi za pravo revolucijo niso dovolj, za to je potrebno nekaj ikoničnega in lepega: Novi Fiat 500.


Po besedah ​​Klausa Busseja, vodje oddelka za oblikovanje v skupini FCA za regijo EMEA: »Naš cilj je bil ustvariti električni avtomobil z dušo, ki bo s svojo obliko močno izražal italijanski slog in odseval trendovske smernice, s svojimi “očmi” – prednjimi žarometi – in tudi z notranjostjo Želeli smo narediti edinstven proizvod, ki bo odraz italijanskega duha in tega, kako Italijani kot narod in Fiat kot znamka, znamo ustvarjati danes. Osvojena nagrada “Red Dot Award” je velika čast za celotno ekipo, ki je sodelovala pri projektu Novi 500. ”

Nagrade “Red Dot Award” podeljujejo od leta 1955 in so danes ene najpomembnejših nagrad na področju industrijskega oblikovanja. Podeljujejo jih na področju treh kategorij (Product Design, Communication
Design in Concept Design), namenjene pa so podjetjem, ki posebno pozornost posvečajo oblikovanju.

Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo neodvisni oblikovalci, predavatelji in novinarji, ocenjuje projekte na osnovi meril: inovativnost, kakovost, funkcionalnost in trajnost. Letos se je za nagrade potegovalo več kot
4.100 prijavljenih del iz 52 držav; prejelo jo je 187 izmed njih.