V okviru konference Renault eWay je Skupina Renault z inštitutom za merjenje javnega mnenja Ipsos naredila posnetek električne mobilnosti po krizi zaradi epidemije covid-19. Prevlada elektrike je skoraj neizogibna.

Ta »barometer električne mobilnosti Renault eWays« podrobno navaja naraščanje zanimanja za električna vozila in njih sprejemanja s strani Evropejcev. V vseh državah, kjer so opravili ankete je bila prevlada elektrike! V Franciji, Italiji, Nemčiji, Španiji in Veliki Britaniji so ljudje soglasno naklonjeni pospešenemu prehodu na električno mobilnost.

Elektrifikacija vozil obeta preoblikovanje krajine mobilnosti. Preobrazba pa naposled pospešuje. Navkljub krizi zaradi epidemije bolezni covid-19, ki vpliva na svetovni avtomobilski trg, je od januarja do oktobra 2020 število registracij povsem električno gnanih vozil v Evropi zraslo za 70 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Če je prodaja vozil na električni in hibridni pogon tako zrasla v letu 2020, bi morala biti še uspešnejša v prihodnjih letih.

Barometer električne mobilnosti Renault eWays potrjuje tudi rastoče zavedanje Evropejcev o izzivih podnebnih sprememb. Ob tem osem od desetih vprašanih želi razširitev ponudbe vozil s hibridnim in električnim pogonom v naslednjem desetletju.

Večina Evropejcev je naklonjenih temu prehodu na elektrificirane pogonske sklope, saj so prepričani v okoljske prednosti električnih in hibridnih vozil. Dejansko skoraj vsak drugi Evropejec to ocenjuje kot prednostno. Daleč od tega, da bi ga pojmovali kot prehodno modo, je prehod na električna in hibridna vozila pričakovan, saj 54 odstotkov anketirancev meni, da je prehod prepočasen.

Evropejci so prepričani, da bodo električna in hibridna vozila prispevala k omejitvi onesnaževanja. Na osnovi tega prepričanja je 38 odstotkov anketirancev izrazilo pripravljenost za nagel prehod na električna vozila, naklonjenost hibridnim vozilom pa je še večja, saj jih je 47 odstotkov dejalo, da bo njihov naslednji avto lahko imel hibriden pogon.

Paradoks je, da kljub večji naklonjenosti elektrificiranim vozilom, ugotovitve kažejo pomanjkanje izkušenj za volanom takih vozil. Kar 76 odstotkov Evropejcev je dejalo, da nikdar niso vozili električnega ali hibridnega avta.