Puma ST proti Pumi RC postavlja bok ob bok v tekmi z neusmiljeno štoparico zmogljivo športno različico kompaktnega SUV-ja Puma ST z 200 KM – vozi jo zvezdniška voznica relija Louise Cook – in njen radijsko vodeni (RC) model v razmerju 1:10 – vozi ga profesionalni RC-dirkač Lee Martin.

Edinstveni spopad z neizprosnim preizkusom dinamičnosti Pume ST so posneli na legendarnem dirkališču Brands Hatch v Veliki Britaniji. Z zmogljivim izostrenim premagovanjem ovinkov, ki ga omogočajo dovršene športne tehnologije (Sports Technologies), lahko ‘običajno velika’ Puma ST 1,9-kilometra dolg krog proge Indy v Brands Hatchu prevozi v času približno 60 sekund.

Medtem je moral radijsko vodeni model Pume ST v razmerju 1:10 premagati tri kroge na 220-metrski progi za gokarte v Brands Hatchu – proga je natančna replika proge Indy in njenih šestih izzivalnih ovinkov. Načrtovani čas kroga pomanjšane Pume ST je bil približno 20 sekund, dirka pa je zahtevala vrhunsko pripravljenost in zmogljivost tako vozil kot voznikov za nadvse napet finiš.




Tekmeca

Inovativna Ford Puma se s cenjenimi dopolnitvami za vozno dinamiko oddelka Ford Performance prelevi v Pumo ST, ki jo poganja 1,5-litrski beninski motor EcoBoost z 200 KM in se iz mirovanja do 100 km/h požene v 6,7 sekunde.

Športne tehnologije vključujejo možnost v tem segmentu edinstvenega diferenciala z omejenim zdrsom, patentirane vzmeti z vektorsko usmerjenimi silami in posebne specifikacije vzmetenja in krmiljenja, kar zagotavlja izjemno odzivnost v ovinkih. Med voznimi načini je tudi Track (dirkališče), ki dinamiko vozila prilagodi za najhitrejši možen krog in izjemno čisto izkušnjo vožnje.

Da bi imela Puma ST kar največ možnosti za zmago, je za njen volan sedla britanska voznica relija Louise Cook, zmagovalka prvenstva FIA v razredu serijskih avtomobilov s sprednjim pogonom in britanskega prvenstva v reliju med voznicami.

Po meri izdelan edinstveni model v razmerju 1:10 so posebej za dirko razvili v podjetju Designworks, ki ima sedež v Veliki Britaniji. Model Puma ST RC temelji na platformi ARC R12FF, poganja pa ga elektromotor z močjo 402 W, s katerim doseže hitrost 80 km/h.

Skrbna zasnova je skušala kar se da natančno odražati običajno vozilo, zato ima Puma ST RC tako kot ‘velika zver’ sprednji pogon. Lahka karoserija je izdelana iz polistirena, ki prenese velike udarce (HIPS), pri tem pa so uporabili digitalne inženirske podatke dejanskega vozila in računalniško nadzorovani rezkalnik.

Podrobnosti, kot so replike platišč, zunanjih ogledal in brisalcev vetrobranskega stekla, so nadvse natančno izdelali s 3D-tiskalnikom. Celo zunanja barva Mean Green je identična tovarniškemu športnemu terencu, saj so uporabili isto akrilno barvo na vodni osnovi.

Daljinski upravljalnik je vzel v roke Lee Martin, profesionalni RC-dirkač, ki je osvojil šest evropskih in 13 britanskih prvenstev.

Puma ST Puma RC
Motor 1,5-litrski Ford EcoBoost
z 200 KM
Brezkrtačni elektromotor
s 402 W
Menjalnik sprednji pogon,
šeststopenjski ročni
sprednji pogon,
enostopenjski prenos
Pospešek 0–100 km/h v 6,7 sekunde 0–80 km/h v 3,0 sekunde
Največja hitrost 220 km/h 80 km/h
Platišča 19-palčna 1,9-palčna
Dolžina 4226 mm 420 mm
Višina 1533 mm 155 mm
Masa 1358 kg 1,3 kg

Ford Puma 1.0 EcoBoost ST Line X Vignale