T-Cross se kot novi član Volkswagnove družine SUV-modelov ponaša z izrazito vsestransko, praktično in fleksibilno zasnovo. S svojstvenim dizajnom, prilagodljivo notranjostjo in bogato ponudbo opreme velja za nadvse privlačnega predstavnika segmenta malih avtomobilov.

To je urbani križanec, ki je s 4,11 m za 54 mm daljši in z 1,58 m za 138 mm višji od Pola. Njegovo zunanjost zaznamujejo dominanten pokrov motornega prostora, široka mreža hladilnika z integriranima žarometoma in stranske vodoravne karakterne linije.

Ena od ključnih prednosti modularne prečne platforme (MQB) je medosna razdalja 2,55 m, zaradi katere je notranjost izjemno prostorna in v T-Crossu se lahko udobno namesti do pet oseb. Prostornina prtljažnika znaša od 385 do 455 litrov. Pri tem zložljiva zadnja sedežna klop (pomična za 14 cm) omogoča, da T-Cross v hipu postane mali dostavnik s povsem ravnim prtljažnim dnom in prostornino prtljažnika do 1.281 litrov.

Tehnikalije ter personalizacija

T-Cross je z opcijsko opremo in z več privlačnimi paketi mogoče v kar največji meri prilagoditi individualnim željam in potrebam. Že osnovna izvedba je opremljena s parkirni sistem s senzorji spredaj in zadaj, klimatsko napravo, potovalnim računalnikom, radiom z bluetooth povezavo, variabilno zadnjo sedežno klopjo, po višini nastavljivim voznikovim sedežem, omejevalnikom hitrosti in zaščito pešcev.


Različica Life se ponaša s še širšim naborom opreme in ima na primer usnjen večfunkcijski volan, po višini nastavljiv sovoznikov sedež, praktičen predal pod sovoznikovim sedežem, avtomatsko klimatsko napravo Climatronic in 16-palčna aluminijasta platišča. Najbolj bogato opremljena izvedba Style poleg tega navdušuje še z LED-glavnimi žarometi, športnima/komfortnima sprednjima sedežema, ambientno osvetlitvijo in 17-palčnimi aluminijastimi platišči.

Volkswagen pa je za izvedbi Life in Style pripravil tudi stilske pakete. Ti med drugim vključujejo ekskluzivne sedežne prevleke iz tkanine Diag v nevtralni, oranžni ali turkizni barvi. Za obe izvedbi je po želji mogoče naročiti tudi paketa R-Line za zunanjost in notranjost.

Stavijo na bencinerje

Najmanjši Volkswagnov SUV prihaja na trg z dvema kompaktnima trivaljnima bencinskima motorjema. Za T-Cross sta na voljo 1,0-litrska motorja z močjo 70 kW (95 KM) in 85 kW (115 KM). Medtem ko pri osnovni izvedbi moč na cesto optimalno prenaša 5-stopenjski ročni menjalnik, pri zmogljivejši različici za to skrbi bodisi 6-stopenjski ročni menjalnik ali 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko DSG.

Menjalnik DSG je serijsko opremljen z dvema programoma: Normal in Sport. T-Cross z osnovnim motorjem s 70 kW (95 KM) za pospešek do 100 km/h potrebuje 11,5 sekunde. Najvišja hitrost meri 180 km/h. Z motorjem s 85 kW (115 KM) za pospešek do 100 km/h zadostuje 10,2 sekunde (ročni menjalnik), najvišja hitrost pa znaša 193 km/h. Oba trivaljnika pri tem za 100 km poti porabita 4,9 litra bencina. Volkswagen bo ponudbo že kmalu dopolnil s še dvema dizelskima motorjema.

Volkswagen T-Cross svojo pot začenja s ceno 15.990 evrov, kolikor stane izvedenka T-Cross z litrskim bencinerjem s 95 KM. Bogatejši paket opreme Life je 1.700 evrov dražji. Močnejši benciner s 115 KM v kombinaciji z osnovno opremo se ceni na 16.759 evrov, medtem ko je za menjalnik DSG potrebno doplačati 1.740 evrov. Vrh ponudbe predstavlja T-Cross 1.0 TSI 115 KM DSG Style s ceno 22.020 evrov.