Mineva 25 let odkar se je model B segmenta, Audi 80, preimenoval v Audi A4. Skupno je model zamenjal 9 generacij. Poslednja se predstavlja v najzajetnejši medgeneracijski posodobitvi doslej.

Vodilni pri »štirih krogih« si želijo ostati pri vrhu tudi v segmentu kompaktnih poslovnežev, zato je ‘štirica’ kljub medgeneracijski prenovi doživela relativno veliko sprememb – tako oblikovnih kot tehničnih. Od aktualnega Audi A4 so ostali le pokrov motorja, streha in prtljažni del, vse ostalo pa so inženirji v Ingolstadtu nekoliko posodobili.

Pri zunanji podobi takoj opazimo ostrejši videz, ki sedaj priteče aktualnim Audijevim linijam. Novi A4 je dimenzijsko za nekaj milimetrov zrasel in deluje bolj zrelo. Sprednji in nekoliko spremenjeni žarometi so popolnoma v LED tehnologiji, opcijsko pa še matrični, maska vozila pa je odvisna od stopnje izbrane opreme.

Digitalizacija prevzema kabino, zato bo voznikova instrumentacijska plošča delno ali pa popolnoma digitalna, še največjo spremembo pa predstavlja nov 10,1-palčni osrednji multimedijski zaslon občutljiv na dotik, ki pa ga po novem ne bo več moč upravljati s skoraj ikoničnim sredinskim vrtljivim gumbom. Razširjene so tudi povezljivostne funkcije, kar nekaj funkcij pa boste lahko upravljali z vašega mobilnika. Ena izmed takih je recimo digitalni ključ vozila.

Nič manj viharno ni niti pod motornim pokrovom, kjer je svoj dom poiskala 12-voltna  tehnologija blagega hibrida (MHEV). Ta je sodeluje s tremi od sedmih agregatov, ki so v novem A4 na voljo. Le-ti so: 35 TFSI, 40 TFSI, 45 TFSI, medtem ko so sajavčki oznak 30 TDI, 35 TDI, 40 TDI in 45 TDI. Razpon moči bo znašal od 150 do 347 »konjev«, kolikor jih bo imel prenovljeni in dizelsko gnani S4.

Za najbolj zaželenega, ali bolje rečeno prodajanega, Audija boste morali odšteti vsaj 34.200 evrov. Toliko boste namreč morali odšteti za osnovnega bencinca 35 TFSI s 150 KM. Tisti, ki prisegate na več saj, boste morali odšteti vsaj 38.940 za različico 30 TDI s 136 KM. Pri slovenskem zastopniku pričakujejo, da bodo v prihodnjem letu našli približno 200 novih kupcev.