Mercedes-Benz je na slovenskih tleh predstavili najbolj pričakovano novost letošnjega leta. Kompaktni mestni terenec GLB prinaša sedem sedežev z drugo vzdolžno pomično vrsto.

Mercedes GLB pravijo, je kot nalašč za družino in prijatelje. Gre nekako za morda malce bolj uporabno različico GLC-ja, na kar nakazuje možnost izbire sedmih sedežev. V primeru petih bo prtljažni prostor meril 560 litrov. S pomikom druge vrste, pa se prtljažniku doda še 180 litrov.

Četudi zunaj tega ne kaže, lahko opcijsko prevaža tudi do sedem potnikov. Potnika na doplačilnem šestem in sedmem sedežu v tretji vrsti, sta lahko zaradi varnosti visoka le do 168 centimetrov. Hkrati pa oba sedeža tretje vrste ponujata sidrišči isofix. Po dva para najdemo tudi v drugi vrsti, ta pa je lahko v primeru, da dodatnih sedežev ne boste izbrali, na voljo tudi z vzdolžnim pomikom, ki znaša kar 14 centimetrov.

Zunanja, sicer malce umirjena, oblika je povzeta po aktualnih MB smernicah, le, da GLB nakazuje tudi na bolj izvencestne poti.


Moderen prostoren ambient

V notranjosti boste najprej opazili, da je armaturna plošča praktično identična tisti, kakršno ima novi B. To pa pomeni, da tam kraljujeta dva velika zaslona. Po diagonali merita bodisi 7, opcijsko celo 10,25 palca, multimedijski sistem pa je podprt z MBUX, ki ga lahko v kratkem pričakujemo še v slovenščini. Kot že rečeno, pa Mercedes GLB bolj kot z moderno armaturno ploščo, navduši s svojo prostornostjo.

Prostornega terenca bo poganjalo pet motorjev (dva bencinska in trije dizelski), vsi opremljeni s samodejnim menjalnikom, štirikolesni pogon pa bo na voljo z vsemi motorji, le z osnovnima ne. Tako bodo kupci med dizelsko ponudbo našli GLB 180 d (85 kW), GLB 200 d (110 kW) in GLB 220 d (140 kW), medtem ko bencinsko čast branijo GLB 200 (120 kW), GLB 250 (165 kW) ter AMG GLB 35 4MATIC.

GLB bo na voljo z najsodobnejšimi Mercedes-Benzovimi asistenčnimi tehnologijami, ki smo jih vajeni recimo pri admiralskem razredu S, multimedijski sistem bo temeljil na MBUX tehnologiji, opcijsko bo na voljo tudi prilagodljivo vzmetenje.

Cene se bodo pričele pri 36.950 (36.990 za GLB 200) evrih, kolikor bo potrebno odšteti za osnovnega sajavčka. V kolikor vam pogled uhaja proti kultni kratici AMG, boste morali šparovček izprazniti za vsaj 54.900 evrov.