Znani so finalisti boja za naziv Evropski avto leta 2021. Ožji izbor se je iz sodelujočih 29 vozil od Hyundaija i10 do bencinskega razreda S, skrčil na 7 predstavnikov, ki so bili lansirani v lanskem letu.

Tukaj je seznam sedmih finalistov tekmovanja Evropski avto leta 2021 po abecednem vrstnem redu:

Citroën C4
Cupra Formentor
Novi Fiat 500
Land Rover Defender
Škoda Octavia
Toyota Yaris
Volkswagen ID.3

Seznam je zanimiv, saj je vsak avto videti drugače zaradi svojih lastnosti. Ni zelo podobnih parov, ki bi razdelili glas. Dolg začetni seznam je na primer vseboval vse novosti koncerna VAG s platformo MQB – Octavio, Leona, Golfa in model A3. Toda v zadnjem krogu glasovanja je Octavia premagala rivalsko hišno konkurenco.

Žirijo predstavlja 60 novinarjev iz 23 evropskih držav. Brexit pri tem sicer ne igra nobene vloge. Prav tako so med zastopanimi evropskimi nečlanicami države Rusija, Turčija in Švica.

Kaj novinarji iščejo? V statutu organizacije piše, da se osredotočajo na sledeče elemente. »Zasnova, udobje, varnost, gospodarnost, vodljivost, zmogljivost, funkcionalnost, okoljske zahteve, zadovoljstvo voznika in cena. Tehnične inovacije in razmerje med ceno in kakovostjo so še posebej pomembni dejavniki. “

Prav tako izključujejo avtomobile, ki jih je oziroma bo vozilo premalo potrošnikov. V telošnjem COVID-19 letu sta na takšen princip iz izbora bila odstranjena Ferrari SF90 in Rolls-Royce Ghost. A tudi če bi takšni avtomobili bili upravičeni sodelovanja, pretekla leta kažejo tendenco, da se zaradi cenovnih in vrednostnih meril verjetno ne bi uvrstili v ožji izbor.

Posledično ne pričakujte, da bo Land Rover Defender zmagal. A ne smemo se prenagliti, saj je pred dvema letoma zmagal Jaguar I-Pace po precej tesnem boju s športnim Alpine A110.

Naslednja in zadnja faza tekmovanja je glasovanje vseh kritikov, da izmed sedmih finalistov izberejo enega zmagovalca. Ta bo objavljen 1. marca 2021.