Cena neupoštevanja nasveta! – Mazda CX-3 CD105 Revolution

Nedavno je prijateljeva družina kupovala nov avtomobil. V ožji izbor so izbrali nekaj kandidatov iz trenutno precej popularnega razreda manjših križancev ter me povprašali za nasvet.

‘’Nič lažjega, vzemite CX-3’’, sem jim odgovoril po nekaj sekundni analizi lista zapisanih kandidatov. ‘’Enostavno bo izpolnila vse omenjene vaše zahteve, kar pomeni, da bo za voznika in sopotnika popolnoma dovolj, bencinski agregat s 120 KM je za razdalje od 15 do 20 kilometov dnevno več kot idealen, vožnja je udobna ter srednji paket opreme bo za starša povsem dovolj.’’

Prejel sem še cel kup vprašanj in nobeno izmed njih ni bilo objektivnega kova, kar je izredno zanimivo. Hočem reči, sedem let že testiram avtomobile in vedno znova sem presenečen nad svojim ‘’sizifovim’’ delom, ko med zapisi želim izpostaviti najboljše ter najslabše stvari dotičnega avta in jih med sabo primerjati. Čeprav lahko pohvalim sleherni vijak testnega avtomobila, se bo našel nekdo, ki bo iz nekega razloga sovražil Špance in zato v življenju ne bo kupil Seata. Tisti, ki že vrsto let vozijo Slovenceljski avto, pa ne bodo pogledali za ‘’ljudskim vozom’’. In obratno.

Neglede na to, kaj jaz zapišem, rečem, svetujem, se tisti kupec v večini primerov odloči po svoji volji. Če pa gre za vprašanje ‘’Ali je x avtomobil OK?’’ pa išče zgolj potrditev. Pri izbiri med bencinerjem in dizlom, pa se vedno odloči za dizla.

Osebno najboljša trenutna izbira v segmentu malih mestnih terencev je Mazda CX-3.

Konec poletja pride k nam prenovljena različica, ki se bo pohvalila s preurejeno notranjostjo – več odlagalnih površin, urejen sredinski greben s sredinskim zaslonom ter malenkosti kozmetični in tehnični popravki. Še vedno sem mnenja, da je pri Mazdi benciner najboljša izbira. Dizel ni napačen, le malce višjo ceno ima in dvomim, da jo boste povrnili z dizelsko porabo. Revolution je idelalen paket opreme, v kolikor od avtomobila želite malenkost več. Odtenek manj pa ponuja cenovno bolj mamljiv paket Takumi.

Vzporedno z življenjskim cikom modela CX-3 se je ‘’rodilo’’ veliko podobnih križancen, vendar ima vsak izmed njih vsaj eno hibo – objektivno, seveda. Kar pa se tiče prijateljeve družine, pa so raje izbrali cenejšo opcijo konkurenčnega modela. Že vedno, a neposlušnost stane, ker oprema avtomobila ni vsebovala parkirnih senzorjev, dražje pa niso želeli, so le te vgradili pri prodajalcu. 400€ za neoriginal piskajoče senzorje s Kitajske. Bravo.

 Specifikacije – Mazda CX-3 CD105 Revolution

Vrsta motorja: Turbodizelski, štirivaljnik
Prostornina motorja: 1.499 ccm
Moč motorja: 77 kW (105 KM) pri 4.000 vrt./min
Navor: 270 Nm pri 1.600  vrt./min
Menjalnik: ročni, 6-stopenjski
Pogon: štirikolesni pogon
Največja hitrost: 177 km/h
Pospešek: 9,8 s
Poraba na testu: 5,3 l/100 km
Rezervoar: 48 l
Mere vozila: 4.275 mm x 1,765 mm x 1.535 mm
Medosna razdalja: 2.570 mm
Masa: 1.275 kg
Prostornina prtljažnika: 350-1.260 l
Cena osnovnega modela: 15.690 EUR
Cena testnega modela: 22.690 EUR

Razlogi, zakaj se je dobro zaleteti z Mazdo! – Mazda CX-3 G120 Revolution

Boljši kot sosedov! – Mazda CX-3 CD105 AWD Revolution

Najlepša, kaj pa najboljša? – Mazda CX-3 G120 Revolution

Izpopolnjevanje! – Mazda CX-3 G120 Takumi