Varčen in trajnosten način življenja bomo dosegli le, če ob tem ne bomo izgubili obstoječega komforta. Fiesta mHEV je praktičen primer, kako se lahko ekologija zapakira v simpatično celoto.

Fiesta mHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle) je po slovensko Fiesta z blago hibridno tehnologijo. Preprosto zapisano, vozilo vsebuje 48V baterijo ter elektromotor. Slednji pri pospeševanju nudi pomoč bencinskemu motorju in s tem privarčuje kakšen deci goriva in v ozračje izpusti manj gramov ogljikovega dioksida na prevožen kilometer.

Obratno je pri zaviranju, kjer elektromotor deluje kot generator ter energijo shranjuje v baterijo. Takšen blago hibridi sistem pride prav tudi pri jadranju (vožnja v prostem teku), saj vozilo s pomočjo energije v bateriji ter elektromotorja vzdržuje hitrost. Mogoče bo delovanje celo bolje pojasnil tale tovarniški video:

Delovanje sistema lahko voznik spremlja na zaslonu instrumentne plošče. Kot zanimivost je ta sistem deloval tudi pri vožnji na avtocesti in s tem nižal celokupno porabo bencinskega motorja. Vsekakor pohvalno. Kaj pa številke za točilnem ‘pultu’? Testno povprečje se je ustavilo pri 5 litrih na 100 prevoženih kilometrov, kar je vsaj 0,5 litra nižje kot pred letom testirana Fiesta z 1.0 EcoBoost motorjem s 125 KM brez hibridne podpore. Z malo vaje pa je možno prihraniti še dodatnih 5 ali 10 decilitrov goriva na 100 prevoženih kilometrov.

K temu boljšemu obvladovanju vozila pripomorejo tudi trije vozni programi. Normal, Eco in Sport. Za najboljši izkoristek potenciala blagega hibrida. Dinamičnega ali športnega. In ko smo ravno pri dinamiki. Fiesta še vedno stoji za svojim dinamičnim poreklom. Ima takšen igriv karakter. Ob tem pa ne trpi vozno udobje, za kar, sklepam, je krivo validiranje vozila pretežno na britanskih cestah, ki so nekako tako briljantne kot naše.

Najbolje prodajani mestni avtomobil z Otoka se pohvali z bogatim naborom dodatkov. V Fordovem delovnem okolju dominira osrednji ekran s posodobljenim vmesnikom SYNC3. S paketom dodatne opreme pride še ozvočenje Bang&Olufsen z 10 zvočniki s 675 W moči. Zimski paket Fiesto bojno opremi proti mrazu z ogrevanimi sedeži, volanom in vetrobranskim steklom. Povezljivost s pametnimi telefoni je že serijska, kakor tudi večina aktivne in pasivne varnostne opreme.

Prikupna Fiesta je tako pridobila še ekonomski in finančni všeček. Tale z opremo Titanium in 1.0 EcoBoost mHEV motorjem je na voljo od 17.490 evrov.

Specifikacije – Ford Fiesta 1.0 EcoBoost mHEV Titanium

Vrsta motorja: Turbobencinski, trivaljnik
Prostornina motorja: 999 ccm
Moč motorja: 92 kW (125 KM) pri 6.000 vrt./min
Navor: 170 Nm pri 1.400 vrt./min
Menjalnik: ročni, 6-stopenjski
Pogon: sprednji pogon
Največja hitrost: 195 km/h
Pospešek: 9,9 s
Izpust Co2: 98 g/km
Poraba na testu: 5,1 l/100 km
Rezervoar: 42 l
Mere vozila: 4.040 mm x 1,734 mm x 1.476 mm
Medosna razdalja: 2.490 mm
Prostornina prtljažnika: 292 l
Cena osnovnega modela: 16.490 EUR
Cena testnega modela: 20.790 EUR

TEST: Ford Fiesta ST 1.5 EcoBoost Performance

Najboljša postala še boljša! – Ford Fiesta 1.0 EcoBoost ST Line