Ford je predstavil povsem novega Focusa ST, ki so ga razvili v oddelku Ford Performance. Navduši z osupljivo okretnostjo športne kombilimuzine ter eleganco, udobjem in praktičnostjo družinskega avtomobila.

Novi Focus ST je že ob začetku prodaje na voljo v različicah s petimi vrati in kot karavan, poganja ga lahko 2,3-litrski bencinski EcoBoost z 280 KM ali 2,0-litrski dizelski EcoBlue s 190 KM, oba pa dopolnjuje šeststopenjski ročni menjalnik. Od jeseni 2019 bo za obe karoserijski izvedbi z 2,3-litrskim motorjem EcoBoost na voljo tudi sedemstopenjski samodejni menjalnik.

Vroči hečbek v svoji četrti generaciji prinaša tehnične sladkorčke kot je diferencial z elektronsko omejenim zdrsom (eLSD) in pa sistem za uskladitev vrtljajev pri pretikanju s šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Petvratna izvedba je serijsko opremljena s tehnologijo stalnega nadzora blaženja s tremi pred nastavljenimi stopnjami blaženja, ki delujejo v povezavi z voznimi načini.

“Naš navdih pri razvoju Focusa ST so bili izjemni superšportnik Ford GT, pickup F‑150 Raptor, Ford Mustang in Fiesta ST, zato se ne čudite, če vas bo Focus ST v hipu, ko boste pritisnili na plin, dobesedno prilepil na sedež.”

Tako kombilimuzinski kot karavanski model sta na voljo s paketoma opreme ST2 in ST3. Štartni paket Focusa oplemeniti z vpadljivi zunanjimi dodatki. Maska, spojler, dvojna izpušna cen ter 18-palčna platišča.

Kabina se bohoti z Recaro sedeži, črnim stropom in ST tepihi, prirezanim volanskim obročem ter športno prestavno ročico. Ne manjka dvopodročna klima, vmesnik SYNC z 20,3-palčnim zaslonom na dotik, tempomat, Keyless sistem in še kaj se najde na seznamu opreme.

Paket opreme ST3 pa v avto doda usnjene Recaro sedeže, ki so ogrevani ter električno pomični. Pelje se na 19-palčnih platiščih, pod katera se dodajo rdeče zavorne čeljusti. Sveti z LED svetili, pri vzvratni vožnji pa pomaga kamera.

Cena Focusa ST v kombilimuzinski različici z 2.3 EcoBoost motorjem znaša 31.910 evrov. Bogatejši paket opreme ST3 velja 34.350 evrov.

Nekoliko ugodnejša je izbira dizelskega motorja, ki štarta pri 30.910 evrih. Z opremo ST3 se cena dvigne na 33.200 evrov. Karavanska različica je v povprečju dražja za 600 – 700 evrov.