Z letošnjim letom Barcelona prepoveduje vožnjo po centru mesta s starejšimi avtomobili. Ti, kot navajajo, naj bi bili krivci za slab zrak ter številne smrti prebivalcev enega lepših evropskih mest.

Prvi dan novega leta je Barcelona za svoje prebivalce pripravila slabo novico. Lokalne oblasti so starejšim avtomobilom prepovedale vstop na večino ulic. Tisti, ki vozijo avtomobile z bencinskim motorjem starejšim od leta 2000 in avte na dizelsko gorivo, registrirane pred letom 2006, ne smejo več vstopiti v center mesta.

Prepovedano območje meri 59,5 kvadratnih kilometrov od skupne površine Barcelone 102 kvadratna kilometra. Omejitev bo veljala ob delavnikih med 7. in 20. uro. Kršitelji bodo plačali globo v višini 100 do 150 EUR. V prvih treh mesecih bodo kršitelji le opozorjeni, potem ko jih bo opazila ena (ali več) od 150 nedavno nameščenih kamer.

Vozniki dostave in tisti, ki lahko dokažejo, da zaslužijo manj kot 8.000 EUR na leto, bodo uživali 12-mesečni brezplačni čas. Po podatkih urada župana bo ukrep dnevno prizadel okoli 50.000 vozil. To število pa se bo povečalo v letu 2021, ko starejši tovornjaki, kombiji in avtobusi ne bodo mogli več vstopiti v območje z nizkimi emisijami.

Od lanskega leta je španska prestolnica Madrid vožnjo v starem mestnem jedru omejila na ljudi, ki tam živijo. Prebivalci zunaj območja se lahko tam vozijo le, če uporabljajo električno ali drugo vozilo z nizkimi emisijami. Čeprav je to pravilo bolj restriktivno kot nova politika, ki je bila sprejeta v Barceloni, je prizadeto območje Madrida veliko manjše.

Skrajno leva barcelonska županja Ada Colau je povečala možnost uvedbe pristojbin za vožnjo po mestu. Te že obstajajo v drugih evropskih mestih, kot so London, Stockholm in Milano. Barcelona od leta 2002 presega raven ogljikovega dioksida v zraku, ki ga je določila Evropska unija (EU), kaže poročilo za leto 2017 mestnega oddelka za javno zdravje. Njegova slaba kakovost zraka je povzročila letno povprečje 424 prezgodnjih smrti med letoma 2010 in 2017, navaja poročilo. Bruselj je lani od Sodišča EU zahteval, naj proti Španiji ukrepa zaradi “sistemskih kršitev” pravil o omejevanju emisij dušikovega dioksida.