Mercedes-Benz GLB je najnovejši hit družinskega avtomobila. Všečna podoba v kompaktnih gaberitih, številni petični kosi tehnološke opreme in različne možnosti prilagoditev.

Športni terenec prilagodljivost ponuja na številnih področjih. Na voljo je 5 ali 7 sedežev. Posledično se prtljažni prostor prilagaja od 130 litrov preko 500 litrov v petsedežni postavitvi. Če poklopimo še drugo vrsto sedežev pa operiramo s kar 1.680 litri prostora. Sestavljanje se preseli tudi na stopnje opreme in izbiro pogona. AMG Line najverjetneje ne bo ”pasal” na vsak Mercedes-Benz GLB, kakor tudi ne dizelski agregat in štirikolesni pogon.

Široka paleta bencinerjev v povezavi s sprednjim pogonom je lahko odlična popotnica za simpatičen voz za prevoz otrok. Seveda je tako prilagodljiva tudi cena, ki lahko precej hitro z osnovnih 35 tisočakov zaniha na 70, kolikor se je cenil testni model.

Lepo po vrsti.

4,6 metrski GLB v medosju ponuja 2,8 metra. Zgovorni podatki, ki se v praksi preslikajo v zmožnost prevoza sedmih oseb. Seveda so Nemci za voljo varnosti, zgornjo mejo višine v tretji vrsti postavili na 168 centimetrov, vendar stvar funkcionira. V nasprotnem primeru obkljukajte 5 sedežno različico in s tem pridobite dodatnih 70 litrov prostora za prtljago.

Druga vrsta ni dimenzijsko vezana na dogajanje zadaj, zato bo zmeraj dovolj prostora za tri odrasle potnike. Širina za ramena je ustrezna, v višino pa tudi ne zmanjka prostora. Dobra zadeva so še vrata s širokim kotom odpiranja, ki omogočajo enostavno nameščanje otroškega sedeža ter otroka. Družinsko, ni kaj.

Spredaj je tako kot v slehernem Mercedesu. Podolgovat vodoravni zaslon, ki pred voznikom prikazuje podatke o vožnje, proti sredini vozila pa so predstavljeni meniji vmesnika MBUX. Po njem se sprehajamo z drsnimi stikali na volanskem obroču ali drsno ploščico na sredinskem grebenu. Sliši pa tudi na ukaz Hey Mercedes! Ponuja klasične možnosti poslušanja mulitimedije – radio, usb, aux, kot tudi tiste bolj napredne v povezavi s pametnim telefonom.

Izstopa hišna navigacija, ki s pomočjo kamer vozila ter Google Maps omogoča prikazu virtualne realnosti na osrednjem zaslonu. Prilagodljivost informacijske plošče s podatki vožnje je že poznana praksa v modernih avtomobilih. Mercedes ponuja tri segmente, ki si jih voznik nastavi po lastnih željah. Dobro je, da se vsaj na enem od treh mest pusti prikaz hitrosti.

Motorizacija in individualnost.

Testnega GLBja je poganjal dvolitrski dizel s 190 KM, povezan s samodejnim menjalnikom in pogonom na vsa štiri kolesa. Predvidljiva kombinacija se izkaže z dobrimi performansi ter solidno porabo goriva. Definitivno pa je priporočljivo razmisliti o nameri vozila, saj zna biti bencinski motor v kombinaciji s sprednjim pogonom všečna izbira.

Stvar vredna premisleka je izbira opreme. AMG Line doda všečen zunanji videz z večjimi 20-palčnimi platišči ter dinamično podobo odbijačev. Za voljo velikih koles postane vožnja po slovenskih cestah malenkost naporna in nič kaj družinsko prijetna. Kakšen palec manj bi definitivno pripomogel k izboljšanju voznega udobja.

Razmislite še okoli dodatne opreme. Mercedes ponuja tehnološke bonbončke, ki jih najdemo v najdražjih limuzinah. Testni GLB je že vozil skorajda sam. Koliko vam posamezna stvar pomeni presodite sami. Cena vozila je pač precej odvisna od vaših želja in razvad.

Mercedes-Benz GLB je prevozno sredstvo za ta trenutek. Točno takšnega tipa vozila še ni, ki bi ponujal toliko različnih prilagoditev. Je zanimiva iztočnica za 35 tisočakov, katero si nato izpopolnite zase.

Specifikacije – Mercedes-Benz GLB 220 d 4Matic

Vrsta motorja: Turbodizelski
Prostornina motorja: 1.950 ccm
Moč motorja: 140 kW (190 KM) pri 3.800 vrt./min
Navor: 400 Nm pri 1.600 vrt./min
Menjalnik: samodejni, 8-stopenjski
Pogon: štirikolesni pogon
Največja hitrost: 217 km/h
Pospešek: 7,6 s
Poraba na testu: 7,3 l/100 km
Posoda za gorivo: 60 l
Mere vozila: 4.634 mm x 1.834 mm x 1.658 mm
Medosna razdalja: 2.829 mm
Masa vozila: 1.735 kg
Prostornina prtljažnika: 130 – 500 – 1.680 l
Cena osnovnega modela: 35.900 €
Cena testnega modela z dodatno opremo: 67.287 €