Evropski program ocenjevanja varnosti novih avtomobilov (Euro NCAP) je v letu 2019 preizkusil 55 modelov različnih proizvajalcev avtomobilov, od tega je 41 prejelo najvišjo oceno. Kateri avti so torej najvarnejši?

V segmentu mestnih malčkov so varnostni strokovnjaki med najboljše izvedence testa uvrstili Renault Clia in Audi A1. Srebrna medalja pa je pripadla Ford Pumi.

V razredu malih družinskih avtomobilov je bil na preizkusu trka najvarnejši Mercedes-Benz CLA. Sledila mu je Mazda3, medtem ko sta si nagrado za najvarnejši velik družinski avtomobil delila Tesla Model 3 in BMW serije 3. Oba premijska modela sta dosegla enake ocene. BMW je bil boljši pri zaščiti pešcev, Tesla pa točke pridobila na vgrajenih varnostnih sistemih. Škoda Octavia je končala na tretjem mestu.

Električno vozilo, ki je prejelo naziv najvarnejšega avtomobila je Tesla Model X. Drugo mesto je pripadlo Seatovemu terencu Tarraco, ki si svoj DNK deli z Volkswagen Tiguanom in Škodo Kodiaq. Nagrado za najvarnejšega malega terenca / križanca je prejel Subaru Forester. Srebrna medalja pa je bila razdeljena med Mazdo CX-30 in Volkswagen T-Cross. Nenazadnje sta se v hibridni oziroma električni kategoriji srečali dve Tesli, ki sta se borila za premoč. Model 3 je osvojil prvo mesto, Model X pa drugo mesto.


Kako so torej prišli do zmagovalcev? Po Euro NCAP-u je „izračunan skupen seštevek ocen s vsakega od štirih ocenjevalnih področij: varnost odraslih, otrok, pešcev in delovanje varnostnih sistemov. Ta vsota se uporablja kot osnova za primerjavo vozil. Avtomobili se uvrščajo med najboljše v razredu le na podlagi svoje ocene s standardno varnostno opremo. Dodatne ocene na podlagi dodatne opreme so izključene.

Zmagovalci po kategorijah:

Mestni avto: Audi A1 & Renault Clio (Ford Puma)
Mali družinski avto: Mercedes-Benz CLA (Mazda3)
Velik družinski avto: Tesla Model 3 in BMW serija 3 (Škoda Octavia)
Velik terenec: Tesla Model X (Seat Tarraco)
Mali terenec/križanec: Subaru Forester (Mazda CX-30 & VW T-Cross)
Električni / hibridni avto: Tesla Model 3 (Tesla Model X)